Followers

Wednesday, March 13, 2013

Pin Canggung

Salam semua. Tak taula semua tu berapa ramai yang baca posting ni kan. Konon-konon feeling ramai yang tunggu my entry  hihi Beberapa minggu sudah JubahSouq ada terlibat dengan satu pertunjukan fesyen yang diadakan di Aeon Wangsamaju pada sebelah malamnya. Event tersebut diadakan sempena pembukaan bazar yang dinamakan Busainna Bazaar. Kalau tak silap aku, mengikut kata Hidayah si oganizer event muda beli ni cakap Busainna membawa maksud wanita yang cantik. Jadi adik-adik, kakak-kakak dan makcik-makcik yang hadir sememangnya cantik bergaya huhu

Kitaorang tiba lewat sebab sebelah petangnya busy dengan photoshoot hijab dan abaya bersama model Engku Sulwani dan Fatin Afifah. So datang lenggang brokoli dengan berselipar buruk. Dah tahu kene tampil ke hadapan 'jalan kucing' bersama model-model, tapi alasan dah kuat sebab cuma pakai selipar kan. Jadi kami mintak tolong Kak Nong gantikan kami sebagai wakil designer. (designer ke?) Kak Nong yang ragu-ragu akhirnya berjaya dipujuk jua. Dalam xnak tu, tetap tampil vogue bila catwalk ala-ala pengantin baru haha Tapi apapun kerja backstage tetap kami yang buat. Agihkanlah baju-baju dan selendang pada model yang ada. Kelam kabut as usual. Sebab model-model yang ada memang tak pakai tudung jadinya ada yang tak berapa reti nak lilit shawl. Kenalah cik abe berdua ni tolong. Lepas fashion show tu Hidayah ada bagitau "You guys ni I tengok even dah lama dalam kerja-kerja macam ni but still teragak-agak eh. I mean dari cara you passkan pin. Macam segan-segan. Kalau boleh tak nak usik je. Kalau designer lain dah lama main redah je time kitaorg tengah salin baju tu haha"

Bila dia tegur barulah perasan kan. Kitaorang still ada rasa segan bila nak pegang lebih-lebih. Even nak pinkan shawl pada kepala model pun kita akan mintak model tu buat sendiri. bukan sebab tak reti, tapi lebih kepada rasa kekok atau canggung. Cuma stailnya saja kami tentukan bagaimana rupanya. Thats why lah pentingnya assistant perempuan kan. Staff yang ada pun xckup nak bawak pergi photoshoot. Nanti kedai siapa nak jaga eh :P Mungkin ramai yang perasan juga yang kami tak akan buat demonstrasi menggayakan shawl di khalayak. Seboleh-bolehnya kami minta mana-mana staf perempuan yang lakukan.

Berbalik pada bazar Busainna tadi, Alhamdulillah jualan agak baik. Kebanyakan booth memberikan feedback positif. Asalnya kami tak meletakkan sebarang target jualan disebabkan stok abaya dan shawl yang terhad. Lebih kepada ingin membawa jenama kami di sekitar Kuala Lumpur pula. Yelah sebelum ni kita banyak buka booth di Shah Alam sahaja

Dan minggu depan stok abaya baru akan sampai. Banyak yang akan sampai termasuk tempahan preorder. Maaf sangat bagi yang sudah lama menunggu. Untuk yang ingin membeli ready stock sila emailkan mzma84@gmail.com. InshaAllah di entri seterusnya saya akan sediakan bahan untuk penulisan berkenaan pengenalan abaya. Sebab masih ramai yang keliru dengan definasi abaya. Sekian saja. tata titi tutu

wsalam
Zack Amrul





Wednesday, March 6, 2013

Tuesday, November 13, 2012

Ulang tahun kejadian ke 28

Selamat hari jadi!
Yang ke 28 tahun. Tua dah kan hoho
Sebelum-sebelum ni kalau time birthday mesti aku kat luar punya. But this year dapat balik hometown. Lepak dengan family. Memang tak biasa celebrate pun, paling-paling pun ada yang beli kek.
Kalau nak feeling2 meriah ofkosla dekat FB kan. Meriah kot orang komen wish haha Tu pun nasibla ada notification kat FB, kalau tak memang sunyi sepilah. Tapi bila yang TERistimewa wish pun dah kira happy dah. 'TER' okayyy! haha

Sebut pasal hajat, hurmm kalau boleh yang paling best nak balik ke Milan sekejap. Rindu betul nak hirup udara Itali katanya. Walaupun tak berapa gemar sangat hirup kopi di dalam dingin salji... tertiber. InshaAllah winter tahun depan. Ada bran?
Dan target yang paling penting adalah untuk membuka cawangan butik pertama JubahSouq. Sebab sekarang ini kami cuma beroperasi di showroom yang terhad waktu bukanya. Dan semestinya market online masih mendominasi peratus jualan.
Goodnight!



Sunday, November 11, 2012

Film Review : Zaiton Ceritaku

Khamis lepas dalam kesibukan prepare untuk baju fashion show IFF. Pengantin baru sempat menculik aku untuk lepak minum-minum kononnya. Alih-alih bila dah separuh jalan rupanya nak ajak tengok wayang kejap. Aku ingatkan sebelum ni dia kata aku yang takde geng tengok wayang kalau dia dah kahwin, rupanya terbalik. Memandangkan dah lama jugak tak masuk panggung so aku ikutkan sajalah.
Sampai di Wangsa Walk Mall, terus masuk dan beratur beli tiket. Sambil-sambil tu ushar schedule movie yang available dalam masa terdekat tu. Antara cerita yang ada tu banyak jugak, tapi entah kenapa teringin sangat tengok Zaiton Ceritaku. Member aku pun segan silu nak beli tiket dan suruh aku sendiri yang cakap hahaha Dari dulu aku suka baca biografi. Suka baca novel kisah sebenar dari cerita cinta rekaan ni hehe Antara kisah biografi yang pernah aku baca adalah Raja Baharin, merupakan keturunan kerabat Terengganu yang berkahwin dengan wanita asing dan cuba mendapatkan kembali anak-anaknya yang telah dilarikan oleh bekas isterinya. Well kira kuat tak alasan aku untuk masuk wayang menonton kisah Zaiton Sameon.


Keterujaan itu juga disebabkan aku sendiri pun pernah serba sedikit cerita orang mengenai Zaiton Sameon. Katanya ZS sama popularnya dengan Dato Siti Nurhaliza. Macam mana famousnya Siti pada awal kemunculannya dulu macam tu jugalah terkenalnya ZS di kalangan peminat seni tanahair. Akan tetapi disebabkan kemalangan jalan raya yang berlaku, menyebabkan segala-galanya berubah. Dan ZS mula dilupakan oleh adik beradiknya sendiri. Dan ada juga yang kata ZS tu dah tak berapa betul. Mungkin kesan dari kematiannya anak kesayangannya.

Pada awalnya cuma kami berdua je yang ada dalam panggung tersebut. Awalkah? Apakah? Masing-masing tergelak sama sendiri. Dalam beberapa minit kemudian barulah ada tiga ke lima orang yang masuk berasingan. Hurmmm sedih jugakla tarikannya tak berapa kuat rupanya.

Penonton ditayangkan dengan permulaan di mana Zaiton sedang berada di puncak kegemilangannya. Dan dalam masa beberapa minit saja telah ditonjolkan babak di mana van yang dinaiki Zaiton bersama anaknya dilanggar teruk oleh sebuah lori trailer. Kesayuan dapat dirasai atas pemergian anaknya. Dan adik beradiknya mula menjauhkan diri dan mengambil kesempatan di atas situasi ZS. Fazlina Ahmad Daud yang kita tahu kebolehan lakonannya bermula dari drama 'Ramadhan terakhir' tampil sebagai adik Zaiton yang bagi aku 'kurang' kejamnya. Filem ini seolah-olah sebuah biografi yang belum cukup jujur untuk merungkaikan segala apa yang berlaku ke atas ZS. Bahasa mudahnya, terlalu banyak hati perlu dijaga jadi tak bolehlah nak kongsikan semua cerita benar apa yang terjadi. Ataupun expectation aku terlalu tinggi untuk melihat watak yang di bawa Fazlina Ahmad Daud  dan suaminya, Arash Muhammad dikembangkan lebih lagi.

Manakala yang memegang watak adik kepada ZS iaitu Sharil adalah pengacara yang semakin dikenali melalui rancangan Masterchef Malaysia Selibriti iaitu Karl Shafek. Dari segi rupa memang ada sedikit persamaan. Cuma lakonan Shafek masih agak kayu bagi aku hehe Sorry Shafek, I know you can do better! :p
Kesemua watak adik beradik ZS tu hilang lenyap macam tu je. Macam takde sambungan apa pun yang berlaku kat dorang.

Sememangnya aku tak berapa mengenali Zaiton Sameon yelah masa dia tengah naik  aku belum masuk tadika pun lagi. Tapi aku membesar dengan mendengar lagu-lagu beliau seperti Menaruh Harapan, Kabut Serangkai Mawar, Menadah Impian dll. Alangkah bagusnya era kemasyuran ZS itu dibawa pada awal plot cerita jadi bagi generasi baru sekarang atau masa datang juga akan mengenali dan mengenang penyanyi yang pernah disayangi ramai suatu ketika dahulu. Takdelah ceritanya jadi sedih memanjang. Ya memang diakui ada beberapa babak di mana Zaiton mengenang saat lampaunya tapi bagi aku itu masih belum cukup. Contohnya ada babak dimana ZS bersama rakan penghibur seangkatan macam Fauziah Latif dan Ramlah Ram ke. Kan seronok! Macam mana layanan ZS dengan adik beradiknya sebelum ni okay ke tak aku pun tak tahu.

Dan lagi satu yang kurang syok, bila Zaiton asyik mengulangi lagu sama saja saat menghiburkan hatinya. Asyik itu je yang dia buat sambil mengelamun. Tapi aku pujilah lakonan Nadia Aqilah dan nyanyiannya. Memang boleh nyanyi pung.

Kalau ikutkan memang sayaaaang sangat sebab trailer yang aku tengok memang dah mantap. Tapi jalan ceritanya pulak yang bosan. Sebab tulah agaknya gagal menarik penonton ke panggung sehingga ditayangkan selama 7 hari saja. Pendek ceritanya aku memang tak puas lagi tahu apa yang berlaku sebelum dan selepas kemalangan menimpa ZS. 

Satu lagi filem yang pastinya ditunggu-tunggu ramai, kisah biografi seniman agung negara kita iaitu P Ramlee.








Saturday, November 10, 2012

Islamic Fashion Festival - Hakuna Matata 2012

Alhamdulillah. Selesai sudah IFFKL 2012 yang bertemakan 'Hakuna Matata - Can You Feel The Love'. Seramai 13 fashion designer/boutique yang majoritinya dari group AMAED yang terlibat on that day.


Kitaorang agak kelam kabut so memang tak bawak kamera sendiri. Jadinya cuci mata tengok dari blog orang jelah. Tak sangka pulak these top fashion fashion blogger nak selitkan our collection on that day hehe

Theme - SAFARI ABAYA

From AmiSchaheera's blog
link -  http://www.amischaheera.com/2012/11/event-islamic-fashion-festival-2012.html
From Shea Rasul's blog
link  http://www.myamethyst-shea.com/2012/11/islamic-fashion-festival-2012.html

From Aishah Amin's blog
link  http://aishah-amin-the-hijab-diaries.blogspot.com/2012/11/islamic-fashion-festival-2012.html

My personal choice on that day sudah tentunya OMOROSE from AMMARA (dah buang Hijabi katanya)


Dan teman seperjuangan sejantina Kimi dan Yusri from Allya Mysara



Monday, September 17, 2012

Catatan Kuantan


Tengah duduk dalam surau berhampiran stesen bas pekeliling. Baru harini aku tau yang pekeliling ni ada surau. Padahal dah bertahun-tahun aku ambil bas di sini untuk balik ke kuantan. Bas dijadualkan bertolak pada jam 11.30 malam, sejak dari 6petang aku menunggu kat sini. Tadi dah lama aku lepak di restoran mamak untuk membunuh masa yang ada. Tengok tv. Berita TV1. Rasa macam dah berkurun tak tengok berita RTM ni. Tapi memandangkan ada kisah pasal kedatangan Kate Middleton dan cik abenya celik jugak la mata dengar berita. Lepas tu barula timbul kisah pasal negara-negara umat Islam yang memprotes melalui rusuhan disebabkan isu penerbitan filem yang menghina kesucian agama Islam serta Rasalullah s.a.w. Dah banyak tersebar di youtube dan sedang menjadi bualan hangat masyarakat dunia. Antara negara-negara yang terlibat adalah Cairo Mesir,  Istanbul Turki, Kenya, Sydney Australia dan beberapa negara majoriti Islam lain. Dalam hati tertanya-tanya juga bagaimana dengan tempat ku sendiri. Apa yang membuatkan aku lebih tersentak bila mendengar kenyataan penyampai berita "Nampak gayanya umat Islam di negara ini masih boleh bersabar dan mengawal emosi..."... hurmm tiba-tiba alamak! Baru aku teringat, sebelum aku nak restoran tadi memang aku nak cari ATM machine dulu. Tadi dah keluarkan duit tapi pakai untuk bayar photographer Denoy. Sekarang dalam wallet aku ada RM7.00 sahaja. Siling pun aku tak simpan dalam wallet. Aku makan tadi mee goreng mamak, telur mata dan nescafe tarik kurang manis. Agak-agak dia kurangkan sikit harga tak sebab aku minta kurang susu tu haha! Lama jga aku melengahkan masa untuk panggil aney kira. Kang kalau dia cakap semuanya RM8.50 tak ke malu meja sebelah tu dengar tak cukup duit. Yelah orang melayu kita kan boleh 'mati' kalau ada orang mengata dia :P Aku pun geledah begpack untuk cari siling-siling yang ada. Korek-korek dapatlah lagi seringgit. Selang dua meja tu baru lepas bayar. Semua RM14.30 untuk dua orang makan. Tapi aney kata RM14 cukup. Hurm kira okayla tu, kalau kurang 50posen tu kira selamatlah kot. Aku pun bangun angkat beg dan aney pun seakan-akan tahu aku dah nak beredar. Dengan sepantas kilat dia kira semuanya RM5.80. Fuuh lega! Syukur alhamdulillah. Aku tanya dia kat mana ATM machine, dia tunjuk arah macam dekat je. Aku pun cuba-cuba carila. Orang kat tepi-tepi dok tengok pelik aku usung beg baju tu hurmmm. Akhirnya aku tak jumpa. Tinggallah baki RM1 dalam wallet dan RM1 siling dalam poket baju.

Surau usang yang saiznya tak ubah macam tapak bazaar niaga 10' x 10' yang mempunyai 2 helai sejadah yang terlipat dalam keadaan menghadap kiblat. Seorang budak yang aku agak berumur lewat 20-an sedang baring dan terjaga setelah aku .membuka pintu surau untuk meninjau keadaan. Lantas dia cepat-cepat bangun duduk dan  tersenyum melihat aku. Dah tentu dia tau ada notis yang melarang untuk tidur dalam surau tersebut. Aku letakkan beg baju di tepi dinding surau manakala bahuku masih menggalas bag pack yang dipenuhi dengan 'senjata'ku. Selesai solat, budak tadi masih tegak duduk bersandarkan pada dinding.

Sekadar memulakan bicara "nak balik ke mana dik?". Walaupun aku dah boleh agak yang dia pun menantikan bas ke kuantan yang sama waktu denganku. Borak punya borak, barulah aku tahu yang umurnya bari 18tahun. MashaAllah mudanya engkau! Atau levih tepat lagi, rasa tuanya aku! Budak maktab tentera rupanya. Sekarang di UiTM untuk program asimilasi ke apa entah aku lupa. Maknanya lepas setahun ni dia akan sambung terus untuk pengajian ijazah. Dah puas aku interview dia, barulah macam-macam dia tanya pasal aku. Terbuka jugala kisah pengalaman kerja ku di Itali dan Dubai dulu. Seronok sungguh kalau mak dikenangkan. Nak-naknya masa di Milan dulu :) Persoalan normal macam ramai orang lain pernah tanya dulu, cuma dah lama tak bercerita. Tengah seronok bersembang, ada message bbm dari seseorang. Aku memang tak boleh multi-tasking. So tengah reply chat tu aku macam hilang tumpuan sekejap. Adik tu pun  mula perasan dan menghentikan bicaranya. Orang akan tau dari suara aku melalui phone, kalau aku banyak "errr" "yelaahh" "ooohhhhhh" dan terdiam lama tu maknanya memang aku tengah buat benda lain hehe budak tadi minta izin untuk memadamkan lampu kerana ingin melelapkan mata buat seketika waktu. Jam sekitar 10malam. Ada dalam satu jam setengah lagi. Ini yang boleh menaip melalui ipad Notes ni.

Saturday, September 8, 2012

Masterchef Malaysia Ezani in JubahSouq


Just wanna share with you guys, beberapa gambar Dr Ezani yang merupakan juara masterchef Malaysia pertama. Menggayakan abaya dan jubah glam dari JubahSouq
manis dan anggun berabaya ;)

dalam akhbar warta perdana

event untuk Majalah Aniqah


RESTOCK SHAWL Miamor!
Promosi Free postage masih sah sehingga akhir Syawal ini!
Untuk tempahan boleh klik ruangan ORDER dan isi order form di situ, pihak admin kami akan reply dalam masa 24jam. Untuk temujanji bagi pembelian jubah, boleh datang ke showroom kami di Selayang by appoiment, boleh email Zack di mzma_qi@yahoo.com atau sms Amir 0123388074. Thanks


Kod : MA01 (pink + beige)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)

Kod : MA02 (beige + black)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)

Kod : MA03 (pink + black)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)






Seperti yang dijanjikan semalam, kami open untuk order SELENDANG POLKADOT DEWI. Satu selendang dwi warna. Dari kiri kod PD01, PD02, dan PD03.
Price : RM38 FREE POSTAGE PROMOTION UNTIL RAYA
Material : Chiffon
Link order form http://www.jubahsouq.com/p/order-form.html
Email saya Zack Amrul mzma84@gmail.com
Atau contact Amir 0123388074

Code : PD01 - brown+turqoise
Price : RM38 FREE POSTAGE UNTIL RAYA
Stock status : SOLDOUT!

Code : PD02 - pink+turqoise
Price : RM38 FREE POSTAGE UNTIL RAYA
Stock status : SOLDOUT!

Code : PD03 - brown+turqoise
Price : RM38 FREE POSTAGE UNTIL RAYA
Stock status : SOLDOUT!



Alhamdulillah shawl Hijabella mendapat sambutan yang meriah disebabkan sokongan korang semua. Jadi untuk itu, JubahSouq rasa macam nak berikan shawl percuma melalui contest Jom Reka Dialog JubahSouq - Ainan Tasneem dan Dyla :)
 Cara-caranya mudah saja -
(1) Save gambar dibawah ini (right click then save images)
(2) Reka dialog perbualan Ainan bersama temannya mengikut kreativiti masing-masing dan mestilah ada kaitan dengan Ramadhan/Raya.
(3) Taipkan dialog yang telah direka melalui 'dialog box' yang dikosongkan. Ayat mestilah jelas dan mudah dibaca. Anda boleh gunakan Adobe Photoshop, paint etc.
(4) Emailkan kembali pada kami ke email mzma_qi@yahoo.com
(5) Kami akan upload di FB page dan peserta boleh share untuk undian 'like'.
(5) Tarikh tutup penyertaan adalah pada 26 Ogos 2012. Anda boleh hantar seberapa banyak penyertaan dan pemenang dikira mengikut undian like dan kreativiti tersendiri.


Pemenang akan menerima hadiah
(1) Pemenang pertama - 5 helai shawl Hijabella + voucher pembelian jubah sebanyak RM200
(2) Pemenang kedua - 3 helai shawl Hijabella + voucher pembelian jubah sebanyak RM100
(3) Pemenang kedua - 3 helai shawl Hijabella + voucher pembelian jubah sebanyak RM50

Hantarkan penyertaan anda sekarang! :)



Lagi shawl baru dari Hijabella.
Email saya Zack Amrul mzma84@gmail.com
Atau contact Amir 0123388074
Bagi yang nak datang ke showroom kami di Selayang, boleh buat appoiment dengan contact Zack 0148353884

Kod : ML01 (Melisya)
Status : AVAILABLE!
Price : RM39.90 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon


Kod : ML02 (Melisya)
Status : AVAILABLE!
Price : RM39.90 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon

Kod : ML03 (Melisya)
Status : AVAILABLE!
Price : RM39.90 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon

Kod : AF01 (Afeefa)
Status : AVAILABLE!
Price : RM55.00 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon

Kod : AF02 (Afeefa)
Status : AVAILABLE!
Price : RM55.00 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon

Kod : AF03 (Afeefa)
Status : SOLDOUT!
Price : RM55.00 FREE POSTAGE UNTUL RAYA PROMOTION!
Material : Chiffon




Shawl Stripe Vabene yang digayakan oleh Ainan Tasneem dan Fatin Afifah yang cantik digayakan pada lebaran ini. Cepat2 isi order form di link dibawah sebelum stok kehabisan. Shawl yang lebar dan labuh jadinya sesuai bagi mereka yang pentingkan pemakaian tudung menutupi bahagian dada.
Email saya Zack Amrul mzma84@gmail.com
Atau contact Amir 0123388074
Kod : SV01 Purple
Price : RM55 FREE POSTAGE UNTIL RAYA PROMO!
Stock Status : AVAILABLE!
Kod : SV02 Blue
Price : RM55 FREE POSTAGE UNTIL RAYA PROMO!
Stock Status : AVAILABLE!
Kod : SV03 Orange
Price : RM55 FREE POSTAGE UNTIL RAYA PROMO!
Stock Status : AVAILABLE!

Kod : SV04 GREY
Price : RM55 FREE POSTAGE UNTIL RAYA PROMO!
Stock Status : AVAILABLE!
Kod : SV05 GREEN
Price : RM55 FREE POSTAGE UNTIL RAYA PROMO!
Stock Status : AVAILABLE!

SHAWL MIAMOR with AINAN TASNEEM

Sempena kedatangan Ramadan dan Syawal yang bakal tiba, JubahSouq mengeluarkan koleksi shawl terbaru  dengan label HIJABELLA. Secara ekslusifnya dilancarkan melalui majalah HIJABISTA edisi Ogos ini. Untuk tempahan boleh klik ruangan ORDER dan isi order form di situ, pihak admin kami akan reply dalam masa 24jam. Untuk temujanji bagi pembelian jubah, boleh datang ke showroom kami di Selayang by appoiment, boleh email Zack di mzma_qi@yahoo.com atau sms Amir 0123388074. Thanks


AINAN TASNEEM - AKU SUKA DIA

Penyanyi youtube yang kian menempa nama dengan lagu terbarunya Aku Suka Dia iaitu Ainan Tasneem menjadi model jemputan istimewa untuk produk sulung Hijabella. Shawl MiAmor

Kod : MA01 (pink + beige)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)
Kod : MA02 (beige + black)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)
Kod : MA03 (pink + black)
Status : AVAILABLE (RESTOCK)